LÄMMITYSKUMPPANISI
Lämmönjakokeskuksen uusinta
Kaukolämmitystaloissa lämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Tämän jälkeen lämmönjakokeskuksen toiminta ei enää ole parhaalla tasolla ja riski rikkoutumiseen sekä lämmönjaon häiriöihin kasvaa. Lämmönjakokeskuksen uusiminen kannattaa tehdä ennakoiden ja suunnitelmallisesti ja parantaa samalla myös rakennuksen sisäisen lämmönjaon toimivuutta ja energiatehokkuutta. Näin saadaan kustannus- ja ilmastohyötyjä.
Lämmitysjärjestelmän tavoite on tuottaa kaikissa olosuhteissa lämmin käyttövesi ja mukava ja riittävä lämpö rakennuksen eri tiloihin. Kaukolämpöenergiaa kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti niin, että energiankulutus ja tehontarve ovat mahdollisimman pienet. Laiteuusinnan yhteydessä tehtävällä mitoituksen ja energiatehokkuuden tarkastelulla varmistetaan kaukolämmön hallittu käyttö rakennuksessa. Lämmityslaitteiston uusimista varten rakennuksen todellinen lämmöntarve selvitetään ja lämmönjakokeskus mitoitetaan tarpeenmukaiseksi. Näin vältetään laitteiden ylimitoitus ja turhat kustannukset. Mitoituksen tavoitteena on myös saavuttaa mahdollisimman energiatehokas lämpökäyrä rakennuksen sisäisessä lämmitysverkossa.
Kaukolämpölaitteiston uusinta lähtee liikkeelle nykytilan selvityksestä ja laitemitoituksen tarkistamisesta. Tämä selvitystyö kannattaa tilata lämmityksen asiantuntijalta. Lämmitystehontarvetta ja laitemitoitusta selvitetään käytettävissä olevien kulutustietojen ja mittausten perusteella.
Nykytilan selvityksen toteutukseen on kaukolämpöyhtiöltä usein saatavissa mittaustietoja mitoituksen pohjaksi.
Huomioitavia asioita lämmönjakokeskuksen uusimisen yhteydessä:
– Lämmitysjärjestelmään kuuluu olennaisena osana lämpimän käyttöveden järjestelmä, joka on suositeltavaa huomioida selvitystyön yhteydessä. Käyttöveden lämmityksellä on iso merkitys rakennuksen energiankäytössä. Lämpimän käyttöveden järjestelmän säätö ja mittaus on myös mahdollista. Tarvittaessa säädön yhteydessä uusitaan käyttöveden linjasäätö- ja sulkuventtiilit sekä käyttövesipattereiden venttiilit.
– Samalla rakennuksessa on suositeltavaa selvittää lämmitysverkoston osien, kuten patteritermostaattien ja -venttiilien, linjasäätöventtiilien ja pumppujen toiminta ja käyttöikä
– Suurin lämmitysverkoston tehontarvetta pienentävä tekijä on turhan korkeiden sisälämpötilojen pienentäminen ja optimointi.
– Tavoitteena on koko lämmitysjärjestelmän helppo ja hyvä säädettävyys sekä energiatehokkuus.